Havnens Pris 2024: Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Modtageren af Havnens Pris 2024 er fundet og prisen går i år til Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv for deres evige nysgerrighed på Christianshavns historie og deres evne til at bevare og formidle historien videre til christianshavnerne.
Billede
Her står bestyrelsen for Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv foran Vagthuset
Her står bestyrelsen for Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv foran Vagthuset

Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv har holdt til i Vagthuset på Torvegade siden 2006, men har siden 1987 delt Christianshavns historie med christianshavnerne.

I arkivet samles, udvælges og registreres dokumenter om bydelens historiske og geografiske udvikling i form af kort, billeder og beskrivelser. Det suppleres med bidrag fra christianshavnere, som gennem breve, billeder, interviews og erindringer fortæller om vores levevis og kultur.

Arkivet lægger et stort arbejde i at formidle historien til christianshavnerne med foredrag, byvandringer og flere udgivelser af pamfletter og bøger. I anledning af Christianshavns 400-års jubilæum udgav arkivet fx værket "Christianshavnerliv", der med omhu og sans for detaljen beskrev bydelens historie siden Christianshavn blev grundlagt. 

En af borgerne, der har indstillet Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv til prisen, beskriver arkivet som:   

”(…)en uundværlig del af den rygrad, der binder Christianshavn sammen” 

Det kan vi kun tilslutte os og derfor fortjener Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv i den grad Havnens Pris i år. 

De lokalhistoriske arkivers fremtid 

Der var i 2023 tvivl om fremtiden for de københavnske lokalhistoriske foreninger og arkiver, da deres bevilling og støtte fra Københavns Kommune ikke blev forlænget med kommunens budget for 2024. Det lykkedes heldigvis at sikre foreningernes fremtid lidt endnu, da Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at finansiere midler til foreningernes virke i 2024. 

Nu håber vi bare på en permanent støtte, da vi mener, at de lokalhistoriske foreninger og arkiver bidrager til byens kollektive hukommelse, byens sjæl og ikke mindst de lokale identiteter. 

 

Om Havnens Pris

Lokaludvalget uddeler Havnens Pris hvert år til en person, en forening eller institution, der har gjort en ekstraordinær indsats for Christianshavn og christianshavnerne. Christianshavnerne stiller forslag om, hvem der skal være prismodtager, og på lokaludvalgets augustmøde træffer lokaludvalget beslutning om, hvem der skal modtage prisen ud fra de indkomne forslag.

Udover anerkendelsen består Havnens Pris af 1 kr. pr. indbygger på Christianshavn.

31. marts 2024 er indbyggertallet opgjort til 13.249 personer, hvilket giver en prissum på et tilsvarende beløb.

Havnens Pris 2024 overrækkes til Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv på scenen kl. 13:10 på Christianshavnerdagen, søndag d. 8. september. Find programmet for Christianshavnerdagen her