Idéfestival indkredser udviklingsperspektiver for Refshaleøen

I efteråret udskrev grundejerne af Refshaleøen en idékonkurrence for øens videreudvikling. Torsdag den 25. januar offentliggøres ideerne og konkurrencens forslag præmieres.

Lokaludvalgets kommentering af ideerne - vi pegede på 6 forslag

Den konkrete byudvikling rykker et skridt nærmere på Refshaleøen, når Refshaleøens Ejendomsselskab og By & Havn afslutter fase to i deres offentlige udviklingsplan for Refshaleøen. Vi har været inddraget i processen og ser frem til at medvirke i den kommende uges idéfestival. 

Idéfestivalen finder sted i Øens Haves jurter fra den 25. - 31. januar. Den skydes i gang torsdag eftermiddag kl. 17.00 med præmiering og fremvisning af de 75 ideer, som grundejerne har modtaget i efterårets idékonkurrence. 

Inddraget i fortrolig proces 
Vi har været med på sidelinjen i en fortrolig proces, hvor vi forud for præmiering af de forskellige ideer har fået mulighed for at kommentere på ideerne.

Her har vi peget på ideer, som vi mener kan tilføre den nordlige del af Christianshavn noget særligt, og som vi gerne ser, at grundejerne tager med i det videre arbejde med at formgive fremtidens Refshaleø.

Vi fremlægger vores synspunkter, når ideerne er blevet offentliggjort. Vi har været glade for at være med og har en klar opfattelse af, at vores kommentarer til ideerne er blevet taget seriøst. 

Besøg udstilling og deltag i festivalens arrangementer   
Vi opfordrer christianshavnerne til at lægge vejen forbi Øens Have og se de mange ideer. Udstillingen er åben fra den 26-31. januar mellem kl. 11-17.  

Idéfestivalen byder desuden også på tre særarrangementer, hvoraf vi deltager i en debat den 31. januar, kl. 17-19 om de næste skridt i videreudviklingen af Refshaleøen, sammen med blandt andre Sophie Hæstorp Andersen (S), Mia Nyegaard (B), Ole Birk Olesen (I), Frederik Kronborg (Ø) og grundejerne.  

Idékonkurrencens formål

  • Refshaleøens Ejendomsselskab og By & Havn udskrev konkurrencen d. 24. august 2023 med frist den 9. november.
  • Grundejernes ønske med idékonkurrencen har været at få idéer til, hvordan centrale spørgsmål angående videre­udviklingen af Refshaleøens kreative miljø, bygningstransformation, bynatur og biodiversitet samt vejen til en blandet bydel, kan løses. 
  • I alt har de modtaget 75 ideer indenfor fem forskellige temaer. 

Om den offentlige udviklingsproces for Refshaleøen

I vinteren 2023 satte Refshaleøens Ejendomsselskab og By & Havn gang i en toårig offentlig proces i tre faser, som skal medvirke til at skabe det bedst mulige visions-, idé og plangrundlag for videreudviklingen af Refshaleøen. Udfordringen er at gå fra byliv baseret på midlertidige præmisser til en blivende by. 

Den offentlige proces består af:

  1. En visions- og idéfase med indspark fra borgere og fageksperter i foråret 2023
  2. En åben idékonkurrence i efteråret 2023
  3. En strukturplankonkurrence i efteråret 2024

Foreløbig er 7 dogmer blevet til 4 visioner. Den 25. januar sættes der punktum for fase 2: idékonkurrencen. Samtlige 75 ideer vises frem og udvalgets ideer præmieres. 

De bedste ideer fra idékonkurrencen vil videreføres til tredje og sidste fase, strukturplanskonkurrencen, som udskrives efteråret 2024.