København skal være klimavenlig men også levevenlig

Vi har kommenteret på det første udkast til den kommende kommuneplan, inden planen sendes i offentlig høring til august. Vi synes, udkastet har mange gode takter, men vi har også forslag til justeringer.

Klimahensyn og livskvalitet skal balanceres

I udkastet til Kommuneplan 2024 gentages det, at den tætte by er den mest klimavenlige by. Det er vi enige i, men de negative virkninger af tæthed må ikke undervurderes. Her tænker vi f.eks. på støj, trængsel, forurening og tab af grønne byrum og udsyn.

Derfor ønsker vi en tilkendegivelse i kommuneplanen om, hvordan man vil tage vare på disse forhold. Klimahensyn og livskvalitet skal balanceres, da vi også vil få brug for åbne, grønne og blå byrum, hvis vi skal bo tættere sammen.

Vi ønsker ikke byfortætning af det indre Christianshavn, og vi mener, at den kommende byudvikling på Christiania bør sætte punktum for byfortætning i denne del af bydelen.

Sæt klimamål for forbrug, transport og byggeri

København når ikke målet om at blive klimaneutral i 2025, og derfor efterlyser vi også nye og ambitiøse klimamål i planen. Vi mener desuden, at klimamålene ikke kun bør omhandle kommunale instanser – de bør i stedet omhandle hele byen med mål for borgernes forbrug, transport og byggeri.

Af klimamæssige årsager, såvel som af hensyn til byboernes livskvalitet, bør der i kommuneplanen også indgå en målsætning om, at man systematisk vil vurdere, om bygninger kan genanvendes eller renoveres i stedet for at blive revet ned. Historiske spor giver byen kvalitet. 

Bekymring for trafik i Østhavnen

Vi udtrykker også bekymring over de nuværende trafikplaner for Refshaleøen og Lynetteholm, som vi mener kan medføre ødelæggende trafikbelastninger på Margretheholm/Qvintus-området.

Vi foreslår en samlet vision, der begrænser biltrafikken, skaber trafikøer, bygger centralt placerede parkeringshuse og udvikler gode cykelforbindelser. Vi anbefaler også, at den nye metro placeres i en tunnel i stedet for over jorden for at beskytte de nye byområder.

Se vores høringssvar til udkastet til Forslag til Kommuneplanen 2024 her.

Hvad er en kommuneplan og hvad regulerer den?

En kommuneplan er et overordnet dokument, der fastlægger retningslinjer og rammer for en kommunes fysiske udvikling og arealanvendelse, herunder boligområder, infrastruktur, miljøbeskyttelse og byudvikling. Planen opdateres typisk hvert fjerde år og skal sikre en sammenhængende udvikling af kommunen. 

Kommuneplan 2024 sendes i offentlig høring til august.