Ny aftale om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm

Regeringen og Københavns Kommune har d. 28. marts indgået en aftale om byudvikling og infrastruktur i forbindelse med Lynetteholm.

Aftalen bekræfter, at projektet både skal bidrage til klimasikring og give plads til boliger - op mod 50.000 nye beboere. 

Aftalen omhandler blandt andet principper for byudvikling, finansiering, første etape af den østlige ringvej, nye cykelforbindelser - herunder forbindelse mellem Refshaleøen og Toldboden, etablering af metrolinje M5 med ni stationer, samt en takststigning på metrobilletter.  

Metro planlagt som højbane

M5 anlægges i to etaper. Første etape anlægges som boret tunnel fra København H til v/Prags Boulevard med forventet idriftsættelse i 2036. Stationerne København H, v/Bryggebroen, DR Byen, v/Amagerbrogade S og Lergravsparken anlægges som undergrundsstationer, men stationen v/Prags Boulevard anlægges som en højbanestation.  

Anden etape anlægges som en højbane fra v/Prags Boulevard Øst til v/Lynetteholm N og forventes idriftsat i 2045. Stationerne v/Prags Boulevard Øst, v/Refshaleøen, v/Lynetteholm S og v/Lynetteholm N anlægges som højbanestationer. 

Sidst nævnte er vi ikke begejstrede for og vi er også imod, at stationen v/Prags Boulevard anlægges som højbane. Den bør som minimum tunnellægges ved Margretholm og Margretheholm Havn.

Vi har derfor hæftet os ved, at kommunen og/eller staten har mulighed for at tilkøbe en tunnelløsning, som det fremgår af aftaleteksten: 

"Det er muligt for parterne at foretage tilkøb vedrørende linjen, fx at metrolinjen føres i tunnel fra v/Prags Boulevard Øst til stationen v/Lynetteholm N eller fremrykning af anden etape, såfremt den pågældende part anviser finansiering hertil."

Østlig Ringvej kan føre til mindre lokal trafik  

At anlægge første etape af Østlig Ringvej fra Nordhavn til Lynetteholm indgår også i aftalen. Hvis Østlig Ringvej anlægges i sin fulde længde ud til Kastrup Lufthavn, vil det betyde mindre trafik igennem det indre København og lokalt på Christianshavn, hvor Torvegade vil blive aflastet, samt turen over Langebro. Dog vil det samlede antal biler "rundt om" København stige. 

Cykelbro og opgradering af Refshalevej på trods fortidsminder

Af aftaleteksten fremgår det også, at "Københavns Kommune vil stå for at etablere en cykelbro mellem Østerbro og Refshaleøen, som kan understøtte en god cykelinfrastruktur til Lynetteholm senest i 2045."

Det tyder på, at muligheden for at etablere en pendulfærge mellem Refshaleøen og Toldboden er opgivet – det var ellers den løsning, vi i lokaludvalget havde foretrukket.

Endelig er der en række fortidsmindebeskyttede områder ved Quintus Lynette, som vil blive ophævet til fordel for byudviklingen mod nord - blandt andet for at gøre plads til en opgraderet Refshalevej. 

Sidst men ikke mindst berører aftalen også en mulighed for at finde en ny placering til rensningsanlægget Lynetten, men konkrete beslutninger herom udstår. 

Alt i alt er der mange aspekter i aftalen, som har vores interesse og som kræver nærlæsning. Vi drøfter aftalen og dens betydning for Christianshavn på et arbejdsgruppemøde i Byplan, trafik og Havn-gruppen. 

Dyk ned i aftaleteksten her