Decentral byudvikling og lokale ideer – tak for et godt bydelsmøde

Bydelsmødet blev indledt med fællesspisning og et inspirerende oplæg fra tegnestuen Vandkunsten, hvor arkitekt Jan Albrechtsen gav deres bud på fremtidens byudvikling i hovedstadsområdet.
Han havde flere gode pointer og fremhævede blandt andet behovet for at forbedre den kollektive infrastruktur, at klimasikre på tværs af kommunegrænserne og decentralisere byudviklingen, så det stærke fokus på det København mindskes.
Jan Albrectsens oplæg tog udgangspunkt i Vandkunstens vinderforslag til i en idékonkurrence om nyfortolkning af Fingerplanen 2.0, som Arkitektforeningen og Dreyerfonden stod bag.
Christianshavnernes holdninger
Oplægget dannede rammen for den videre debat om Christianshavns udvikling, hvor vi præsenterede vores status på bydelsplanen og deltagerne kom med deres input. Debatten viste et stort lokalt engagement, der i vid udstrækning var i overensstemmelse med lokaludvalgets bydelsplan. Flere konkrete forslag og ønsker til den lokale byudvikling kom også frem og dem vil vi nu se nærmere på og tage til efterretning.
For eksempel blev det nævnt, at:
- Bopælspligten ikke håndhæves effektivt, hvilket ifølge flere christianshavnere svækker det lokale fællesskab. Der blev udtrykt ønske om at prioritere almene boliger og andelsboliger frem for nye, eksklusive byggerier.
- Trafik og infrastruktur kunne forbedres gennem tiltag som minibusser til ældre og gangbesværede langs kajen, mere tydelig skiltning ved parkering og bedre forhold for cyklister ved kanalen. Et forslag om at lukke Torvegade for gennemkørende trafik mødte også opbakning.
- Klima og natur blev fremhævet som et vigtigt indsatsområde. Der var stor opbakning til at bevare og udvikle grønne byrum – især omkring torvet – samt til at styrke stormflodssikring og klimatilpasning i samarbejde med nabokommuner. Der blev også peget på behovet for at tage hensyn til dyrelivet, eksempelvis ved at beskytte fuglene i yngletiden mod løsgående hunde.
Læs mere om Christianshavns Bydelsplan her
Valg til lokaludvalg og et hår i suppen
Mødet sluttede med orientering om kommende det forestående valg til lokaludvalget.
Tak til alle, der deltog og bidrog med idéer, spørgsmål og løsninger – jeres stemmer er vigtige for Christianshavns fremtid.
Det eneste hår i suppen var, at der var et stor frafald på dagen. Omkring 30 tilmeldte christianshavnere forsømte at melde afbud og mødte ikke op. Det betød en del overskydende mad, som deltagerne blev tilbudt at få med hjem. Resten blev givet til Christianshavns Beboerhus, der dagen derpå gav det til værdigt trængende.
Ikke desto mindre glæder vi os til at arbejde videre med aftenens input og vi håber at se jer til kommende arrangementer.
Fakta om fingerplanen
- I 2024 vandt tegnestuen Vandkunsten førstepladsen i en idékonkurrence om at nyfortolke Fingerplanen (hovedstaden planstruktur), som Arkitektforeningen i samarbejdet med Dreyer Fonden stod bag.
- Vandkunsten vandt idékonkurrencen med projektet ”en decentral organisme vokser frem”.
- I marts 2025 besluttede Morten Dahlin, minister for byer og landdistrikter at igangsætte arbejdet med at revidere Fingerplanen.
- I starten af 2026 er der valg til lokaludvalg. Se herunder hvordan du deltager.




